10 Activiteiten die je in jouw wijk kunt Starten!

Veel mensen vragen zich af hoe zij zich in hun wijk kunnen inzetten. Misschien ben jij ook wel zo iemand. Als R3NEW krijgen wij deze vraag regelmatig en in deze blog geven we je 10 activiteiten waar je vandaag nog mee kunt beginnen in jouw wijk.

In het kader van community ontwikkeling adviseren wij activiteiten te organiseren die minimaal maandelijks, maar nog liever tweewekelijks of elke week georganiseerd kunnen worden. Hierdoor ontstaat groepsvorming, en zie je naast leuk of goede activiteiten ook verbinding en zelfs vriendschap ontstaan.

1. Jeugdvoetbal

Sport leent zich uitstekend voor het verbinden van mensen in de wijk. Zeker jongeren die graag bewegen én met vrienden optrekken, zijn snel enthousiast te krijgen voor een potje voetballen. Als er dan ook nog een paar opgeschoten tieners of ouders uit de wijk zijn die voetballen leuk vinden én dit willen coördineren, dan heb je zo een activiteit opgezet.

2.Buurtmaaltijden

Samen eten is zo lang we ons herinneren het belangrijkste ritueel geweest binnen groepen. Over heel de wereld wordt hier uitgebreid de tijd voor genomen, in andere culturen nog veel meer dan in Nederland. Samen koken, samen genieten van het eten en drinken, en samen verhalen uitwisselen is daarom ook een prachtige wijkactiviteit. Het kost weinig extra tijd (eten moet je toch) en zowel met vier als met veertig mensen is het waardevol. Eten zorgt naast verbinding ook voor verdieping. Aan tafel of bij de BBQ ontstaan de mooiste gesprekken. Doe je dit elke maand een keer, of vaker, dan ontstaat er vanzelf een mooie wijkgroep met sterke onderlinge relaties. Super waardevol!

3. Zorgnetwerk

Een traditioneel zorgnetwerk bestaat uit mensen die hulpvragen en mensen die hulp geven. Dit kan goed leiden tot ongelijkwaardige relaties. Voor elkaar zorgen is geen eenrichtingsverkeer, daarom zit er veel kracht in het ontwikkelen van wijkgroep waarbinnen iedereen hulp vraagt én hulp geeft. Juist om deze basishouding te onderstrepen: iedereen is kwetsbaar, maar ook iedereen heeft kracht.

4. Kidsclub

De jeugd heeft de toekomst. Daarom is elke investering in de jeugd van jouw buurt goud waard. Een kidsclub kan vele vormen en maten aannemen, dit is erg afhankelijk van het talent van de initiatiefnemers. Maar of je nu insteekt op creativiteit, spellen of theater; de kans is groot dat je in één a twee jaar een hele mooie kidsgroep hebt opgebouwd, waarin mooie relaties zijn ontstaan met kinderen, tussen kinderen, maar ook met ouders en tussen ouders onderling. En in relaties deel je het leven, en dát maakt voor kids echt het verschil. Voorbeeldfiguren, met aandacht voor hen als persoon.

5. Afvalprikken

In de ene buurt lijkt het lekker opgeruimd, in de andere buurt wordt het vuilnis van het balkon gedumpt. Maar voor de meeste plekken geldt: er ligt zakken vol rommel in bermen, struiken en slootjes. Naast vervuiling van het straatbeeld is dit slecht voor de natuur, specifiek dieren die deze rommel eten en daar ziek van worden of dood aan gaan. Gelukkig kunnen we daar prima iets aan doen. Met de aanschaf van een paar materialen (vaak ook verkrijgbaar bij de gemeente) kun je het vuil te lijf gaan. Vaak zijn er voldoende mensen te porren voor deze activiteit; het is eenvoudig en het levert snel een belangrijk resultaat. Los van het resultaat: door het afvalprikken met een wijkgroep te doen, groeit de onderlinge verbinding. Dat lukt uiteraard niet als het één keer per jaar doet, wel als je maandelijks of vaker met elkaar de wijk in trekt. Enne, vergeet het afvalprikken niet af te sluiten met een lekkere snack in de lokale snackbar. Een mooi resultaat vieren geeft een heerlijke dynamiek.

6. Ondernemersmeetings

Ondernemers zijn altijd wel aangesloten bij een netwerk. Maar zelden komen ondernemers uit de wijk samen. Terwijl dit unieke kansen biedt. Zeker als je zelf ondernemer bent is het super leuk om andere ondernemende buurtgenoten bij elkaar te brengen. Enerzijds om elkaar als persoon te kunnen helpen, bijvoorbeeld door als ZZP-er samen te lunchen zodat je even lekker van je zolderkamer af bent. Anderzijds kan een wijkgroep van ondernemers je helpen om jouw business te versterken. Je bent buren, dus je gunt elkaar een mooie groeistap. Als laatste kan een wijknetwerk van ondernemers met elkaar nadenken over uitdagingen in de wijk, die het sociaal domein niet kan of wil oplossen. Met de creativiteit, betrokkenheid en daadkracht van een groep ondernemers kan elk wijkprobleem opgelost worden. Goed voor de band, goed voor de wijk. En als de lokale krant daar een stukje over schrijft, zal het vast ook nog goed zijn voor je business!

7. Mountainbiken

Je kent er vast een paar. Buurmannen en buurvrouwen die op woensdag en zaterdag lekker op de mountainbike springen om een lekker stuk door het bos te biken. Soms lekker om alleen te doen, maar samen heeft ook z’n voordelen. Het is gezellig, maar het geeft je ook een stok achter de deur om toch wél de regen in te gaan met de anderen. Door wekelijks met elkaar op te trekken ontstaat er vanzelf een sportgroep, die naast fietsen ook af en toe gaat bowlen, uit eten of een filmpje kijkt.

8. Natuurwandelingen

natuurwandeling rondom de wijk

Rust en ontspanning is voor veel mensen een schaars goed. Samen een maandelijkse natuurwandeling organiseren is een erg mooie manier om de omgeving beter te leren kennen. Het bos om de hoek, maar denk ook aan unieke bermbloemen, zeldzame diersoorten en het verhaal achter die ene grote eik midden in de wijk. Niet alleen voor volwassenen, maar juist ook voor kinderen is dit super interessant. Geef hen een leuke opdracht mee voor onderweg, en ze hebben de tijd van hun leven. Daarnaast zul je versteld staan van de leuke lessen die je leert en de contacten die je opdoet.

9. Auto delen

Onze tweede auto, doen we die er wel of niet uit? Een vraag waar velen mee zitten. Toch doen we het niet, want er zijn absoluut momenten dat we hem écht nodig hebben. Gelukkig kan dit probleem opgelost worden met een deelgroep. Vind 10 mensen die samen één of twee auto’s willen delen met elkaar. Via een simpele Facebookgroep of whatsapp groep kan er afstemming plaatsvinden. En dan is er ook nog een speciale verzekering die voor dit doel ontworpen is! Je zal al snel merken; dit wordt een gave groep die niet alleen de auto deelt, maar ook de ladder en de hogedrukspuit. 

Wil je meer tips over over delen in jouw wijk? Lees dan ons blog 5 tips om te delen in je wijk!

10. Alphagroep

Wereldwijd wordt op veel plekken de Alphacursus gegeven. Vaak trekt deze groep twee maanden met elkaar op, daarna stopt de cursus en valt de groep uit elkaar. Dat hoeft niet! Bouw een Alphagroep door een aantal zaken anders aan te pakken. Laat geen eten brengen, maar kook met elkaar. Nodig hen niet alleen uit in je eigen huis, maar vraag ook of mensen het leuk vinden bij hen thuis samen te komen. En vooral: geef aan dat na de cursus de groep niet stopt, maar dat je elkaar blijft ontmoeten rondom eten en mooie gesprekken. De kans is heel groot dat hier een prachtige wijkgroep uit ontstaat die een grote impact heeft op de betrokkenen.

We hebben je 10 ideeën gegeven van activiteiten die je vandaag nog kunt starten in jouw wijk. Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen. Wil je hier meer over weten of hulp bij krijgen? Neem gerust contact met ons. Wij helpen je graag verder om jouw wijk tot bloei te laten komen.