5 tips om producten te delen in je wijk!

Wij hebben gemerkt dat wijkbewoners graag delen van wat zij hebben. Maar om te weten wat de ander nodig heeft; dat kan een uitdaging zijn. Delen kan veel gezichten hebben. In deze blog geven je 5 tips die je gemakkelijk in de praktijk kunt brengen. Want van delen word je rijk!

1. Maak een besloten Facebook groep aan

Richt een besloten Facebook groep op met de naam van je wijk. Nodig wijkbewoners uit voor deze groep en laat hen de buren die zij weer kennen toevoegen. Op deze manier heb je al snel een flink bereik. Maak een aantal mensen in je omgeving enthousiast om actief spullen of hulp aan te bieden op de Facebook groep. Ook hulpvragen kunnen op deze hoek gesteld worden. Zorg altijd voor goede regels en afspraken binnen de groep en verwijder deelnemers die zich niet aan deze regels houden.

2. Deel producten waar mensen het meest mee geholpen zijn

De mogelijkheden van wat je kunt delen zijn eindeloos. Maar waar veel mensen het meest mee geholpen zijn; zijn producten die ze of niet zelf kunnen betalen, of spullen die je maar één of twee keer per jaar gebruikt. Een aantal voorbeelden beschrijven we hier:

  • Gereedschap: Denk aan een zaag, hogedrukspuit, grote ladder, kruiwagen

  • Tijdschriften: Je kunt bijvoorbeeld een leesmap laten rouleren door de wijk of door je straat.

  • Feestartikelen: Deel bijvoorbeeld je partytent, geluidsbox of feestverlichting. 

  • Eten: Een bakje eten over of je voorraadkast uitgemest? Deel het met een buur.

  • Vervoer: Een (tweede) auto grotendeels stil staan? Leen ‘m uit aan je buur die (tijdelijk) geen vervoer heeft

3. Maak goede afspraken met elkaar

Maak goede afspraken met elkaar. Als je buurman je auto in de prak rijdt, dan is het wel handig er gebruik gemaakt kunnen worden van een aansprakelijkheidsverzekering. Je hoeft niet alles dicht te timmeren, maar deel met je verstand én met vertrouwen.

4. Niet alles hoeft gratis

Niet alles hoeft gratis. Als jij een mooie partytent voor veel geld gekocht hebt, dan mag je daar best wat voor vragen als je deze uitleent. Of misschien wil je er een bosje bloemen voor om van te genieten.  Natuurlijk kun je ook een te klein geworden kinderfiets voor een mooi prijsje verkopen in je eigen wijk. Wel zo handig, lekker dichtbij! Spreek in ieder geval van tevoren duidelijk de verwachtingen naar elkaar uit.

5. Begin klein

Begin klein en laat je niet ontmoedigen als het niet gelijk storm loopt. Het heeft tijd nodig om te groeien, maar als de wijkbewoners de smaak eenmaal te pakken hebben zul je zien dat er allerlei mooie connecties ontstaan. Leuk ook om succesverhalen delen op de opgerichte Facebookpagina.

In dit blog hebben we je 5 tips gegeven om te beginnen met delen in je wijk. Natuurlijk is er nog veel meer te delen. In het groot of in het klein. Heb je een suggestie of een mooi voorbeeld? Laat het ons gerust weten!