De meerwaarde van jouw wijkcommunity

Misschien is het overbodig voor je om dit blog te lezen, weet jij al lang wat de meerwaarde van een wijkcommunity is. Lees dan lekker een ander blog, zoals 10 activiteiten die je in je wijk kan starten. 

Ben je geïnteresseerd in hoe wij deze meerwaarde vanuit verschillende aspecten definiëren, lees dan wel verder. Het kan je wellicht ook helpen dit te delen met mensen in je netwerk, of bij het aanvragen van fondsen of subsidies. 

Waarde of meerwaarde kan je op veel verschillende manieren definiëren. Zo kan je dat zien vanuit economisch, sociaal, cultureel & geestelijk oogpunt.

Economisch 

Met de economische waardebepaling zijn wij in het westen waarschijnlijk het meest bekend. De waarde van onze boodschappen, kopje koffie op het terras, auto, huis, we worden er dagelijks mee geconfronteerd.

In de wijk is dit aspect goed te vertalen naar een dienst als deelauto’s, maatjestrajecten, groenonderhoud, wijkevent, klussen of sportactiviteiten. Dit soort initiatieven zorgen voor een direct meerwaarde die economisch gezien interessant is, m.n. als dit daadwerkelijk geld oplevert of een besparing voor diensten die normaal gesproken door de gemeente of zorgverleners worden betaald.

Maar een community biedt veel meer dan deze economische meevaller.

Sociale waarde

Sociaal waarde staat voor iets dat dieper gaat en je persoonlijke waarden raakt. Een keertje voetballen of klussen in de wijk, luisteren naar het verhaal van iemand uit je wijk, dat zorgt voor verbinding. Waarden als aandacht, relatie, ontwikkeling, solidariteit. Deze zijn niet in geld uit te drukken.

Toch ontstaat daar in onze huidige samenleving – waar het veelal draait om euro’s – een kloof. Want als iets lastig in euro’s is uit te drukken, heeft het dan wel waarde? 


Spirituele waarde

Spirituele waarde (of culturele waarde) gaat nog een stapje dieper. Kunst, muziek, zingeving. Dat wat mensen als hun dierbaarste herinneringen meenemen het graf in, en wat hen letterlijk ‘in vervoering’ kan brengen. Dat wat van spirituele waarde is, is ongrijpbaar. En toch voelen we allemaal aan: dit is wat het leven diepgang geeft, waar het je hart en emoties raakt. Economische en sociale structuren zouden eigenlijk in dienst moeten staan van deze spirituele waarden. 

Deze waarden hebben een probleem in onze samenleving, die door economen geregeerd worden. Een fenomeen dat zo duidelijk is, maar zo lastig te kwantificeren valt ,wordt al snel afgedaan als een luxe of als overbodig. Dit is heel duidelijk zichtbaar in de manier waarop onze overheid de corona-maatregelen laat versoepelen per sector. Je kan immers ook een DVD-tje kijken op de bank?!

Bij bezuinigingen wordt kunst en cultuur vaak hard geraakt, en ook nut en noodzaak van kerk en geloof is lastig aan een begroting toe te wijzen.

Spirituele waarde gaat om een diepe bewustwording van de betekenis van het leven op aarde en hierna. Dit is waar het écht om gaat. Communities zijn bijzonder goed geschikt op deze geestelijke waarde te versterken, persoonlijke levenslessen te delen, jezelf te leren kennen, te groeien in karakter en elkaar te bemoedigen en inspireren.

 

Impactmeting

Een goede manier om de waarde van je community inzichtelijk te maken is door middel van impactmeting. Dit kan eenvoudig door een korte vragenlijst aan deelnemers van je community. Je kan je vragen dan specifiek richten op de sociale, culturele en geestelijke impact van de community.

Super waardevol voor eventuele fondsen, gemeenten, ondernemers of anderen die betrokken zijn bij jou community. Je kan hier persoonlijke verhalen van deelnemers aan toevoegen, geschreven of in beeld.

Dit samen zorgt voor een prachtig plaatje van de waarde van jouw community.

En vergeet vooral niet dat dit ook voor jou of jullie als initiatiefnemers enorm waardevol is. De impact te zien, die jij en je community, hebben op het leven van de mensen in jouw wijk.

 

Dit blog is geïnspireerd door het boek: “In Hemelsnaam” van Arjo Klamer

R3NEW is gespecialiseerd in het opzetten van vitale wijkcommunities, door bewoners voor bewoners. Het unieke van R3NEW is de holistische aanpak. Door Zorg, Zaken en Zingeving te combineren worden communities sterker, duurzamer, dynamischer en hebben ze meer impact. Wil je meer weten over de visie en aanpak van R3NEW? Dat kan! Doe mee aan het livewebinar op 30 september.